perjantai 6. maaliskuuta 2015

Esimiehet ja hallitus haluavat kehittää yhdessä tekemisen kulttuuria

Järvi-Saimaan Palveluissa kehitetään yhdessä tekemisen kulttuuria tosissaan. Henkilöstön ensimmäisten työpajojen innoittamina otetaan konkreettisia askeleita yhdessä tekemisen suunnassa.

1. Yhteiset tapahtumat ja yhdessä tekeminen

Esimiehet ovat silmin nähden tyytyäväisi henkilöstön työhön ja suuntasivat
mielellään. Hallitus tämän jälkeen kehoitti jatkamaan meitä kaikkia samassa
suunnassa. Rohkeasti ja reippaasti muistaen asukkaan hyödyn koko ajan.

Yhtiöllä on kaksi yhteistä tapahtumaa vuodessa, jotka liittyy toiminnan yhdessä suunnitteluun. Kaksi yhdessä tekemisen päivää. Katsotaan miten mennyt vuosi meni ja suunnitellaan tulevaa. Mitä olemme saaneet aikaan, mitä on tulossa. 
  • Marraskuun viimeisellä viikolla
  • Kesäkuun ensimmäisellä viikolla
Esimiehet kannustavat yhdessä tekemiseen myös muina aikoina ja osallistuvat niihin itse mielellään.

2. Uuden ajan ryhmäkehityskeskustelut rakentavat yli organisaatiorajojen asiakashyötyä

Yhtiön linjaus on ryhmäkehityskeskustelut. Ensimmäisen teemana on yritysyhteistyö. Sen vetäjinä ovat Jukka Partanen, Pekka Lyytikäinen ja Simo Kaksonen. Osallistujina esimiehet. 
Toimintamallia kokeillaan ja kokemusten perusteella mallinnetaan, miten ryhmäkehityskeskustelut toimivat.Esimiestyöpajassa käydään läpi, miten ryhmäkehityskeskustelu vedetään. Sen pohjalta pidetään ryhmäkehityskeskustelupilotit seuraavilla teemoilla:


Ryhmäkehityskeskustelujen teemat
  • Suomen paras kouluruoka
  • Koukuttava liikuntaympäristö 
  • Kunnat asiakkaana
Näihin kolmeen pilottiin saa osallistua kuka tahansa, kaksi esimiestä on vetäjänä kussakin niistä. Mukaan mahtuu kymmenkunta ensimmäistä innokasta. Ajankohdat ilmoitetaan esimiesten ihan ensimmäisen keskustelun jälkeen.

Todellista edelläkävijyyttä kehityskeskustelusaralla! Jännittävää.


3. Yhteistoimintakäytännöt toteuttavat yhteistä strategiaa

Aitoa yhdessä tekemisen kulttuuria. Millainen voisi olla uuden ajan, täysin uudenlainen yhteistoimintakäytäntö? Päämäärä on se, että kuntatyötä ja tätä työtä tehdään tällä alueella kannattavasti jatkossakin. Yhteistoimintaelimen toiminta on tuettava hyviä askeleita vision suuntaan. 

Yhteistoimintaelimen tavoitteena ei olisi säilyttää lokeroita, vaan yhdessä tekemisen ryhmän tehtävänä olisi saada aikaan positiivisia kierteitä, jotka lisäävät asiakashyötyä, henkilöstöhyötyä ja tuottavuutta. He jakavat Hyvä askel! -merkkejä sellaisten asioiden perusteella, jotka vievät toimintaa strategian suuntaan asiakashyötyä ja henkilöstöhyötyä tuottaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti