Linja 2 - Henkilöstöhyödystä asiakashyötyä

JUVA, 01.06.2015

Neljännen kerran vastuuvetäjinä toimi Eliisa Moilanen ja Tom Hagelberg Tamorasta. 


Ai sinä olet Arto? Näitä kuultiin ensimmäisillä kerroilla. Ihanaa nähdä vihdoin ihmisiä joiden kanssa on puhunut aikaisemmin puhelimessa. Vihdoinkin ihmiset saavat kasvot. Jo tämä on ollut ratkaisevaa kulttuurimme rakentamisessa. 



Olemme ymmärtäneet näkemään ymmärtämään yritystä enemmän. Olemme saaneet porkkanoita ja niitä toivotaan jatkossakin. Nyt kun emme ole kasvottomia, niin pyyteetön auttaminen on lisääntynyt. Autetaan vaikkei osaa pyytääkään apua. Kun henkilöstö voi hyvin, niin silloin asiakaskin voi hyvin. Iloisella naamalla kun toivottaa hyvää huomenta, niin yleensä silloin ei voi mennä vikaan. 



Näkökulma on laajentunut kuin laajakulmaobjektiivilla kuvattaessa. Huomaa omasta työstään asioita joita voisi tehdä toisin. Järjenkäyttökin on sallittu ja jokainen osaa ottaa vastuuta kun osaa arvioida, että minä osaan tämän, enkä tarvitse tähän keneltäkään lupaa. Tuotan parasta asiakashyötyä. On annettava itselleen vastuuta ja olemme huomanneet mihin asioihin oma työ liittyy. Siinä hahmottaa koko palvelun. Meitä kannustetaan rohkeasti tekemään päätöksiä ja kokeilemaan.  




Koulumaailmassa tapahtuu paljon kehittämistä. Minna Hakulinen on mukana tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa, ja sitä kautta hän on lähtenyt kehittämään kouluruokailun toimintaa. Opo ja opettajat kartoittivat 7-9 luokkalaisten toiveruokia. 20 parhaasta valittiin viikon ruokalista. Tästä saatiin positiivista palautetta ja lehdetkin innostuivat tästä. Monikulttuurisella viikolla on makuja maailmalta, eri maista. Pyrimme myös tekemään entistä parempia juhlia. Oppilaita otetaan entistä enemmän mukaan kattaukseen ja tilaisuuksien järjestämiseen, sekä purkamiseen. Tilaisuudet ovat juhlavia. Opiskelijoiden TET tehdään aluksi niin, että oppilaat ovat omalla koulullaan harjoittelussa siivouksessa ja keittiössä. Kanat tulevat koululaisten iloksi ensi kesänä. Nyt kaikilla on ruokailumahdollisuus, tottakai. Onhan meillä Suomen paras kouluruoka. Tänään oli ensimmäinen kerta ja yleisömäärä ylitti odotukset. Vanhemmat otetaan mukaan kouluruokailun järjestämisen kehittämiseen myös. Kaikki osallistuvat ja kaikien mielipiteillä, haluilla, tarpeilla ja ideoilla on väliä. Kouluruoka on hitti!



Kehitimme ryhmässä malleja oman osaamisen kautta synnyttävistä lisäarvon tilanteista. Ryhmissä huomattiin, että teemme nyt jo paljon lisäarvoa lisääviä töitä. Järvi-Saimaan Palveluiden työntekijät tekevät oman työnkuvan ulkopuolisia asioita joista loppukäyttäjä, asiakas hyötyy ja saa iloa. Tätä ei kilpailija tee. Henkilöstön aktiivinen ote nostaa koko Järvi-Saimaan Palveluiden profiilia. 



Jokainen meistä antoi palvelulupauksen:

Yhteinen näkemyksemme on, että taaksepäin ei pääse, vain eteenpäin pääsee ja sinnepäin kannattaa mennä. 

Lupaan tehdä työni, ottaen kaikki työtoverini huomioon ja auttaa kaikkia siihen että heillä on hyvä olo. 

Lupaan ottaa työkaverini paremmin huomioon jatkossa. Kysyä myös mielipidettä työasioihin. 

Lupaan tulevaisuudessa kannustaa työkavereita positiivisuuteen.

Lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon parantaa jaksamistani ja pitää itsestäni huolta. 

Minä lupaan pitää lomani ajallaan ja nauttia vapaa-ajastani.

Lupaan aikatauluttaa omat tehtäväni uudestaan pystyäkseni vapaa-ajallani irtautumaan työasioista.

Lupaan tulevaisuudessa varovasti enemmän kysellä joidenkin vakioasiakkaiden päivän vointia yms. jotta heille tulisi tunne että välitetään heistä.

Lupaan tulevaisuudessa enemmän huomioida aiakkaita ja saada heille hyvän mielen. Hymyä huuleen!

Lupaan tulevaisuudessa ilahduttaa asiakkaita vaikka laulamalla.

Minä lupaan auttaa ja kannustaa työtovereitani.

Minä lupaan kokeilla hymyä <3 <3

Lupaan tehdä tunnollisesti ja iloisella asenteella työtäni Järvi-Saimaan palvelut Oy:ssä ottaen huomioon työyhteisön työkaverit ja asiakkaat plus muut yhteisöt kanssa. Hyvää kesää.

RANTASALMI 11.5.2015

Linjan kolmanteen tapaamiseen Rantasalmelle oli löytänyt 17 hengen joukko. Tällä kertaa luennoitsijana oli positiiviseen psykologiaan keskittyvä Eeva "Essi" Jaakonmäki. Päivän teemana oli löytää omat vahvuudet ja miettiä, minkälaista asennetta tarvitaan muutoksen keskellä. Alla esmerkki tuotoksista:


Alkuun Essi kuitenkin pohjusti ihmisen aivojen toimintaa ja mieltymyksiä psykologian näkökulmasta. Ihminen on taipuvainen tekemään asioita tutulla ja totutulla tavalla, koska se on helppoa ja säästää energiaa ja vaivaa. Tämä on täysin järkevä yhtälö ihmisen jaksamisen kannalta, mutta joskus on myös hyvä haastaa itsensä pohtimaan asoihin uusia näkökulmia ja uusia ratkaisuja.


Aivojen totutun kaavamainen ajattelu voi myös johtaa ihmisten lokerointiin. Kun olet kerran päättänyt jonkun henkilön olevan tietynlainen, on siitä asenteesta erittäin vaikea päästä irti. Aivot jopa tietoisesti etsivät todisteita vahvistaakseen vanhoja malleja ja vanhaa lokerointia. Tästäkin syystä olisi todella tärkeää opetella laajentamaan omaa näkemystään, jotta ei lokeroisi ihmisiä tietyn muotin alle. Kaikki on omasta asenteesta kiinni. Aivot ovat täysin muokattavissamme. Jos haluamme muuttaa asennettamme, se kyllä onnistuu.

Kielteisen ja myönteisen asenteen ero on suuri. Myönteisellä asenteella varustettu henkilö on huomattavan paljon parempi näkemään ratkaisuja ja mahdollisuuksia. Myönteinen asenne tutkitusti nopeuttaa vastoinkäymisistä selviämistä. Kaiken lisäksi myönteisen ilmapiirin työpaikalla työtyytyväisyys sekä työhön sitoutuminen ovat selkeästi korkeammalla tasolla. Myönteistä ajattelutapaa pystyy myös kehittämään. Ole tietoisesti avoin, kiitollinen, utelias ja ystävällinen. Näin saat myönteisen asennoitumisen tarttumaan myös muihin.



Omia vahvuuksiaan kannattaa miettiä ja koittaa kehittää. Kukaan ei ole hyvä kaikessa, mutta kaikki ovat hyviä jossain. Kun jokainen tuo omat vahvuutensa yhteisöön tai organisaatioon, on kokonaisuus suurempi kuin yksilöidensä summa. Lopuksi jokainen sai vielä kirjoittaa pienelle kortille, mitä itse tuo Järvi-Saimaan Palelut Oy:n. Tässä hieno lopputulos:




TYÖPAJA SULKAVALLA 9.3.2015

Esimiehet olivat antaneet meille hyvät evästykset, joista oli helppo jatkaa työskentelyä tässä toisessa työpajassa. Lähtökohdat työskentelylle näkyvät seuraavassa kuvassa: 


Aluksi pysähdyimme hetkeksi asiakashyödyn tuottamiseen: 



Pinterest-kierroksen jälkeen paneuduimme esimiesten meille antamiin tehtäviin. 

Henkilöstöedut 

Millaisia henkilöstöetuja Järvi-Saimaan Palveluiden henkilöstöllä on? Onko jotain muutakin kuin liikunta/kulttuurisetelit? Tunnistimme porukalla mitä erilaisia henkilöstöetuja meillä on. Sen jälkeen annoimme niille pisteitä sen mukaan, mitkä ovat meille kaikista merkityksellisimpiä. Äänestyksen voitajiksi nousi liikunta-/kulttuurisetelit, osaamisen kehittäminen ja koulutukset työajalla, työvaatteet ja -kengät sekä työterveyshuolto. Kokonaisuutena olimme yksinmielisiä siitä, että henkilöstöedut ovat aika hyvät. 


Innostuimme ideoimaan myös mahdollisia tulevia henkilöstöetuja. Tälle listalle nousi Sampolan nykyistä parempi hyödyntäminen, benchmarking- ja opintomatkat (lähialueellakin riittää), sopimusruokailu ja edullisesti vuokrattava mökki Leviltä / Espanjasta. 

Koulutus ja perehdyttäminen - osaamisen kehittäminen

Osaamisen kehittämistä ja hyödyntämistä työsti kaksi pienryhmää, minkä jälkeen kävimme teemoista yhteisen keskustelun. Molempiin näkökulmiin löytyi hyviä ideoita, jotka on dokumentoitu seuraaviin kuviin: 



Etsikää koulu, jossa toteutetaan elämyksellistä ja viihtyisää oppimisympäristöä.f

Tämä oli helppo tehtävä. Olihan meillä jo Pinterestissä kuvia, missä Sulkavan yhtenäiskoululla oli  toteutettu toiveruokaviikkoa ja muitakin asioita koulun koko henkilökunnan ja  oppilaiden kanssa yhteistyössä. 

 Minna Hakulinen laittaa pilottikoulun tiimin käyntiin saman tien. Sillehän voisi tehdä vaikka oman taulun tämän linjan Pinterestiin, jotta kaikki tulee varmasti dokumentoiduksi. Linjan 2 Pinterest löytyy osoitteesta https://www.pinterest.com/jlinja2. Jäämme kaikki innolla seuraamaan, miten koulupilotti lähtee sujumaan. 
  

ESIMIESTEN EVÄSTYKSET RYHMÄLLE 17.2.2015


Miten saadaan tuotettua henkilöstöhyötyä niin, että se on sidottu asiakashyötyyn? 

Evästys 1

10 teemasta johtoryhmä selventää 1, 2, 4, 6, 9 seuraavaan työpajaan mennessä.

Evästys 2 - Teema 8 - kehityskeskustelut ja palautteenanto

Tavoitteena on siirtyä yksilökeskusteluista ryhmäkeskusteluihin, koska tämä on yhdessä tekemisen laji. Ryhmäkehityskeskusteluista on vähän kokemusta. Esimiehet pilotoivat kokeilua keskenään. Emme halua tiimikehityskeskustelua, joka korostaa organisaatiorakennetta, vaan kokeilisimme kehityskeskusteluja, joissa on ihmisiä eri paikkakunnilta. Kehityskeskusteluissa yhtiön kehittämisen teemoja ja yksilön kehittyminen. Teeman ympärillä olevat kehityskeskustelut.Max 2h keskustelut. Kaksi ihmistä puhuu tavoitteista ja sitoo strategiaan. Sen jälkeen mietitään mitä osaamista meillä on ja mitä pitää kehittää?
  • Miten kehitetään osaamista?
  • Miten olemme tässä entistä parempia?
  • Mitä koulutusta tarvitsemme?
Yhtiön linjaus on ryhmäkehityskeskustelut. Ensimmäisen teemana on yritysyhteistyö. Sen vetäjinä ovat Jukka Partanen, Pekka Lyytikäinen ja Simo Kaksonen. Osallistujina esimiehet. 
Toimintamallia kokeillaan ja kokemusten perusteella mallinnetaan, miten ryhmäkehityskeskustelut toimivat.Esimiestyöpajassa käydään läpi, miten ryhmäkehityskeskustelu vedetään. Sen pohjalta pidetään ryhmäkehityskeskustelupilotit seuraavilla teemoilla:

Ryhmäkehityskeskustelujen teemat
  • Suomen paras kouluruoka
  • Koukuttava liikuntaympäristö 
  • Kunnat asiakkaana
  

Evästys 3 - Teemasta 5 - virkistystoiminta

Katsotaan miten mennyt vuosi meni, suunnitellaan tulevaa. Mitä olemme saaneet aikaan, mitä on tulossa. 
  • Marraskuun viimeisellä viikolla
  • Kesäkuun ensimmäisellä viikolla
Esimiehet kannustavat yhdessä tekemiseen myös muina aikoina ja osallistuvat niihin myös itse mielellään.

Evästys 4 - Teemasta 5 - henkilöstöedut 

Pyydämme ryhmää piirtämään kartan kaikista henkilöstöeduista ja samalla arvioimaan mitä niistä ryhmä pitää tärkeinä ja vaalimisen arvoisina sekä sitä, miten hyvin ne tällä hetkellä ovat käytössä. 

Evästys 5 - Teema 7 - koulutus ja perehdyttäminen

Miettikää laajempaa osaamisen kehittämistä. Mitkä ovat osaamisen kehittämisen parhaat keinot? Mikä on ihmisten vastuu niiden käytössä? Ehdotamme monipuolista käsittelyä.

Evästys 6 - Uusi tapa tehdä työtä - Osittain teemat 1, 4 ja 6

Meidän näkemyksen mukaan työtä tehdään ajasta ja paikasta riippumattomasti ja monikanavaisesti. Tuottavuus on sitä, että työtä tehdään siellä, siten ja silloin, että asiakas hyötyy siitä eniten. Työntekijät saavat tehdä kahden kuukauden kokeilun, he saavat tehdä työtä siten, siellä ja silloin, miten ajattelevat asiakkaan hyötyvän siitä eniten. He merkitsevät oman työaikansa ylös. He katsovat miten tämä vaikuttaa tuottavuuteen. Halukkaat saavat ilmoittautua kehitysjohtajalle.  

Evästys 7 - Etsikää koulu, jossa toteutetaan elämyksellistä ja viihtyisää oppimisympäristöä.

Muuttakaa omaa työtä niin, että Järvi-Saimaan Palvelut Oy toimii siellä yhtenä tiiminä saaden aikaan parasta mahdollista asiakashyötyä. Kokeillaan, miten eri ihmisten roolit voivat olla erilaisia. Rakennetaan yhdessä tekemisen kulttuuria. Toimintamallit erilaisiksi eri aikoina. Perustetaan koulutiimi, joka miettii kokonaisuutta.   

Evästys 8 - Miettikää ja avatkaa tätä

   

JUVA 27.1.2015


Linjan 2 työpaja työskentely käynnistyi Juvan kunnanvirastolla 27.1. iltapäivällä. Meitä oli paikalla vajaa 20 henkilöä, kun Kirsi Parviainen ja Jaakko Hokkanen ohjasivat meidät laatimaan yhtiölle henkilöstölinjauksia. Ei mikään ihan pieni ja helppo tehtävä. Saimme onneksi vähän apuja aamupäivällä työskennelleeltä linja 1:n porukalta. Heidän jäljiltään kokoushuoneen seinällä oli kattava kooste siitä, millainen on hyvä työyhteisö Järvi-Saimaan Palveluissa. Siitä oli hyvä jatkaa. 



Ensin piti kuitenkin päästä tablettien kanssa liikkeelle. Mentiin blogiin ja sieltä edelleen katsottiin yhtiön missiota ja arvoja. Ja kun niitä peilattiin tuohon em. hyvän työyhteisön kuvaukseen, alettiinkin päästä asiaan käsiksi. Ensimmäinen pähkinä purtavaksi oli kysymys siitä, mihin kaikkiin asioihin tarvitaan linjauksia ja/tai yhtenäisiä käytäntöjä. 



Pienryhmäporinan ja yhteisen keskustelun tuloksena saimme aikaan leveän paperillisen tärkeitä teemoja: 


Näistä yhdistelemällä saimme aikaan 11 teemaa tarkempaa tarkasteluun. Tai oikeastaan 10, sillä tiedonkulkuun liittyviin kysymyksiin palataan osittain tuonnempana työpajojen edetessä.

Kymmenen teemaa olivat:

1) Työaika, lomat ja lomarahat 2) työterveyshuolto ja poissaolot 3) palaverikäytännöt 4) tehtävänkuvat, palkat ja palkitseminen 5) virkistystoiminta ja henkilöstöedut 6) ”työnjohto”, ennakkosuunnittelu ja aikataulut 7) koulutus ja perehdyttäminen 8) kehityskeskustelut ja palautteenanto 9) hankintakäytännöt 10) työvälineiden elinkaariajattelu

Meitä oli viisi pienryhmää ja jokainen sai aluksi pohdittavakseen kaksi teemaa. Kysymys kuului: mitä asioita näiden teemojen osalta pitää linjata, jotta arki sujuu jouhevasti ja toiminta ja ratkaisut ovat selkeitä ja tarkoituksenmukaisilta osin yhdenmukaisia. Teemoja kierrätettiin ryhmältä toiselle niin, että jokaista teemaa oli työstänyt kolme ryhmää ennen kuin tulokset otettiin yhteiseen keskusteluun.

Työn tulokset on koottu tämän palvelulinjan omalle Pinterest-sivulle, joka löytyy osoitteesta https://www.pinterest.com/jlinja2.

Lopuksi saimme vielä vähän tablettiharjoitusta, kun Kirsi ja Jaakko asettivat ukaasit, että kotiin ei pääse ennen kuin jokainen on lisännyt itseottamansa kuvan Pinterestiin tämän linjan omalle sivulle. Ja hienoja kuvia tulikin, käykäähän katsomassa ”Työskentely”-taulusta. Melkein on kuin ammattilaisten ottamia. Eihän siinä montaa työvaihetta ollut, mutta onneksi Jaakko kertoi luvanneensa jo aamupäivän ryhmälle ”rautalankaohjeet”, miten niitä kuvia sinne Pinterestiin oikein laitetaan eli ”pinnataan”.

Saimme nimittäin kotitehtävän, joka pitää tehdä sinne Pinterestiin. Jokaisen pitää ottaa vähintään kaksi kuvaa, joissa näkyy konkreettisesti toimintaa, joka liittyy johonkin linjausten osa-alueeseen. Mielellään vaikka kahteen eri osa-alueeseenkin. Ja tämä maaliskuun työpajaan mennessä.






Työpajojen pituus 3 tuntia. Klo 13-16.

1. työpaja - 27.1. Juva
2. työpaja - 9.3. Sulkava
3. työpaja - 11.5. Rantasalmi
4. työpaja - 1.6. Juva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti