maanantai 12. tammikuuta 2015

Muutosmuotoilijat Järvi-Saimaan Palveluissa



Muutosmuotoilijat aloittivat Joulukuussa 2014 Järvi-Saimaan Palveluiden kanssa muutosmuotoiluprojektin. Järvi-Saimaan palvelut tarjoavat meidän muotoilupanoksemme Juvan, Sulkavan ja Rantasalmen kunnille.

Mitä on muutosmuotoilu, moni kysyy. Mitä on muotoilu tässä kontekstissa? Muotoilu mielletään vielä tänäkin päivänä helposti fyysisen tuotteen muodon antamiseen. Työ Suomessa ja maailmalla on jatkuvassa muutoksessa, niin muotoilutyökin. Ei kauaakaan kun palveluiden muotoilua pidettiin kryptisenä Mayaintiaanien puuhana, tai strategista muotoilua aivan toisen toimialan työnä. Eikö Eero Aarnio ole muotoilija? Tai entäs Tapiovaaran Ilmari? Tuotteitahan he tekevät!
Kyllä, tottakai ovat. Heissä lepää Suomen muotoilun historia. Nyt puhutaankin tämän päivän tarpeista. Muotoilijan työn kuva on laaja-alaista muotoilijan menetelmäpaletin käyttämistä muuttuvassa maailmassa. Muutosmuotoilu on tästä kaikkien muotoilijan hyveiden hybridi. Ketterä ja proaktiivinen. Mitä sitten on muotoilijan menetelmäpankissa, työrepussa, synapsiketjujen melskeessä? Muotoilijan yleisemmät menetelmät liittyvät käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun, eli käyttäjien kuuntelemiseen ja osallistamiseen, käytettävyyden ymmärtämiseen, nopeisiin prototyyppeihin, sekä visuaaliseen hahmotuskykyyn.

Näillä menetelmillä päästään jo pitkälle. Muotoilu, tuo muotoilijalle inhottava Design- sana (kuin joku olisi muotoiltu, designattu, ja joku ei olisi) on valtioneuvostonkin taholta nostettu Suomen menestys- ja kilpailutekijäistössä korkealle. Keihään kärjeksi. Jonkun olisi vain alettava määrätietoisemmin alettava toteuttamaan tätä strategiaa. Me muutosmuotoilijat olemme osaltamme juurruttamassa muotoilua eri yrityksiin ja toimijoihin, tahoihin, mitä termiä halutaan kulloinkin käyttää. Sillä ei ole väliä. Sillä on, että jotain oikeasti aletaan tehdä. Oikeasti. Ostakaa muotoilupalveluita. Tästä Järvi-Saimaan Palvelut ovat ihailtava esimerkki.

Yrittäjä terminäkin ärsyttää. Siihen on jo sanana ladattu tietty leukarintaisuuden arvotus, josta emme niin perusta. Mutta se onkin jo aivan eri keskustelu.

Tom Hagelberg, Muutosmuotoilija, kuinkas muutenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti